Snapon Diagnostics Product Forums Diagnostic Home . Diagnostic Product Index . Customer Care        
Diagnostic SoftwareDiagnostic PlatformsAsk-a-Tech, Automotive Repair InformationTech Central
Go Back   Snapon Diagnostics Product Forums > Snap-on Diagnostic Products > Diagnostic Platforms > Modis User Forum
Home Today's Posts Register Members List FAQ
Thank you for visiting Snap-on Diagnostics Product Forums.
You are currently NOT logged in to a registered account. Some functions of Snap-on Diagnostics Product Forums will not be available to you if your are not logged in as a registered member. For a limited time only, registrationto Snap-on Diagnostics Product Forums to Snap-on Diagnostics Product Forums is !! FREE !! Select the    **REGISTER NOW**    link to register for your FREE Snap-on Diagnostics Product Forums account!!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-22-2020, 04:06 PM
Goosed59 Goosed59 is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Calgary, AB, Canada
Posts: 8
Goosed59 Congratulations!  Your peers have given you enough reputation to put you into the fist level!

Default 2002 Dodge Ram Diesel Won't Connect

Having what I believe is a software issue with a Modis Ultra 19.2 / 19.4
The unit will self identify the correct VIN and will read and clear codes, but when ECM Data is chosen it returns a 'no communication'. With 19.2 it cycles repeatedly trying to connect and with 19.4 just stalls at the 'no communication' Unable to do any functional tests. The unit will do the limited OBD data. When PCM Data is selected (MT w/AC) it shows as if it is connected to an Automatic.
Verified same issue with Modis Edge 19.4, Ethos Edge 20.2 and Apollo-D9 20.4
Verified that connection is possible and that all systems appear normal with a regular MODIS 15.4
Appears to be Isolated to 'only' 2002 Dodge Diesel MT w/AC
So the question at this point is:
What software version was this glitch introduced ?
Reply With Quote
  #2  
Old 10-22-2020, 06:42 PM
diesel71's Avatar
diesel71 diesel71 is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 887
diesel71 Made it to level 2!  Looks like you are on your way to becoming famous

Default

have you tried manually identifying the vehicle?
Are you sure there is no tuner/chip downloaded to the ecm.
the modis with 15.4 does not have automatic vehicle id and that might be were your issue is. try turning automatic id off on your unit and see if that works
Reply With Quote
  #3  
Old 10-24-2020, 09:05 AM
Goosed59 Goosed59 is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Calgary, AB, Canada
Posts: 8
Goosed59 Congratulations!  Your peers have given you enough reputation to put you into the fist level!

Default

Already tried the manual ID with the same result.
Tried with another 2002 Dodge Diesel Std, same result.
2001 Dodge Diesel Auto = Good
2001 Dodge Gas Auto = Good
2000 Dodge Gas Auto = Good
1998 Dodge Diesel Std = Good
1998 Dodge Diesel Auto = Good
2003 Dodge Dakota Auto = Good
2003 Chevy Tracker = Good

Last edited by Goosed59; 10-24-2020 at 09:26 AM..
Reply With Quote
  #4  
Old 11-03-2020, 11:15 AM
Goosed59 Goosed59 is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Calgary, AB, Canada
Posts: 8
Goosed59 Congratulations!  Your peers have given you enough reputation to put you into the fist level!

Default

I've also pulled out the old MTG2500 (5.2/5.4 cartridges) and am able to access ECM data.
The question is:
What software version (16.2 - 18.4) still worked properly when connected to a 2002 Dodge Ram Pickup ?
Reply With Quote
  #5  
Old 11-05-2020, 09:09 AM
Jay G.'s Avatar
Jay G. Jay G. is offline
Administrator
 
Join Date: Dec 2006
Location: San Jose CA
Posts: 431
Jay G. Congratulations!  Your peers have given you enough reputation to put you into the fist level!

Default

Quote:
Originally Posted by Goosed59 View Post
Having what I believe is a software issue with a Modis Ultra 19.2 / 19.4
The unit will self identify the correct VIN and will read and clear codes, but when ECM Data is chosen it returns a 'no communication'. With 19.2 it cycles repeatedly trying to connect and with 19.4 just stalls at the 'no communication' Unable to do any functional tests. The unit will do the limited OBD data. When PCM Data is selected (MT w/AC) it shows as if it is connected to an Automatic.
Verified same issue with Modis Edge 19.4, Ethos Edge 20.2 and Apollo-D9 20.4
Verified that connection is possible and that all systems appear normal with a regular MODIS 15.4
Appears to be Isolated to 'only' 2002 Dodge Diesel MT w/AC
So the question at this point is:
What software version was this glitch introduced ?
The Development team is asking for more information can you PM me the VIN # ?

Jay
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -7. The time now is 09:46 PM.


Reminder: Your participation in these areas of the site is solely at your own risk. The
information is only the opinion of the poster, is no substitute for your own research,
and should not be relied upon for business critical decisions or any other purpose.
Never assume that you are anonymous and cannot be identified by your posts.
We reserve the right to discontinue any users' use of any such public forum
for any reason. Please read the Terms of Service.

Snap-on is a trademark, registered in the United States and other countries, of Snap-on Incorporated. Other marks are marks of their respective holders.
©2009 Snap-on Incorporated. All rights reserved.